Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης της Ευρωομάδας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σημαντικό το σημερινό Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν για όλα τα θέματα. Όπως είπε η Ευρωομάδα εξέτασε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιέχονται στιη δήλωση του Μαΐου 2016.
ριξε μια σκαλα στο φεγγαρι
μπρελοκ ρεαλ μαδριτης
Όλο το παρασκήνιο για τη συμφωνία του Eurogroup στο live blog του CNN Greece
Πλεόνασμα 2% έως το 2060
φρεον αυτοκινητου περιστερι
Όπως είπε το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία για μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή ανώτερο του 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποσαφήνισε πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα συνεχίσει να γίνεται σε σχέση με τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης, οι οποίες θα πρέπει να κυμαίνονται κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Ο ίδιος ανέφερε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει μια δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος στο βαθμό που αυτό θα είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, πάντα σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.
Ο ίδιος είπε πως το Eurogroup θα εφαρμόσει τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους εφόσον χρειαστεί και αυτό καταδειχθεί στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Όπως τόνισε, η ελάφρυνση χρέους θα γίνει μεταξύ άλλων επεκτείνοντας τη σταθμισμένη μέση διάρκειας των λήξεων των δανείων και αναβάλλοντας τις πληρωμές τόκων του EFSF από 0 έως 15 έτη.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των παραδοχών για την ανάπτυξη που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση βιωσιμότητα του χρέους, θα υπάρξει ένας λειτουργικός μηχανισμός προσαρμογής της ανάπτυξης. «Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος. Το Eurogroup αναθέτει στο EWG να συνεργαστεί περαιτέρω με αυτό το θέμα από το 2018», είπε σχετικά.
Σε σχέση με τη δόση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Για το γεγονός ότι η δόση είναι ενισχυμένη, ανέφερε πως το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων.
Για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα μετά το 2018, είπε πως αυτό που θέλει το Eurogroup είναι να υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές και πως αυτό θα εξετασθεί το 2018.
Μοσκοβισί: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του Eurogroup, λέγοντας πως μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλείας υπήρξε μια παγκόσμια συμφωνία. «Τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού», ανέφερε.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να μπουν οι βάσεις και να γίνουν όλα πιθανά. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου