Παρότι στην ατζέντα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται και άλλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, το «διαζύγιο» με τη Βρετανία αναμένεται να βρεθεί σε πρώτο πλάνο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που θα είναι στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου αναμένεται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη ισορροπία και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.
τα πιο ελαφρια τσιγαρα μαρκες
Η αποδυναμωμένη Τερέζα Μέι έφτασε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, λέγοντας ότι άκουσε τις ανησυχίες των συντηρητικών βουλευτών που κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας της.
μονοήμερες αποδράσεις με παιδιά
γιορτη αγ αικατερινης
«Δεν περιμένουμε να υπάρξει άμεσα λύση» είπε η Μέι, συμπληρώνοντας ότι θα μιλήσει στους Ευρωπαίους για τις «νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις» που ζητούν οι συντηρητικοί βουλευτές, κυρίως όσον αφορά στο λεγόμενο «backstop», το δίχτυ ασφαλείας για τα Ιρλανδικά σύνορα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο μοναδικός ηγέτης που αναμένεται να διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ αγκάλιασε την Τερέζα Μέι και είπε ενώπιον των δημοσιογράφων: «Θέλω πραγματικά να τη βοηθήσω».
Ερωτηθείς, όμως, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, ο Μπετέλ απάντησε: «Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Το Brexit ήταν επιλογή για την Βρετανία».
Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι αντί για «σκληρό» Brexit, θα προτιμούσε η Βρετανία να διοργάνωνε δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ένωση. Η ίδια η Μέι, όμως, έχει πολλάκις δηλώσει ότι δεν επιθυμεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit, θέση που επανέλαβε και προ ημερών ισχυριζόμενη μάλιστα ότι θα διχάσει ξανά τη χώρα.
Η Μέι «κέρδισε» χτες τη στήριξη 200 συντηρητικών κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής, με 117 βουλευτές να ψηφίζουν κατά της παραμονής της στο «τιμόνι» του κόμματος.
Το Brexit έχει διχάσει δραματικά όχι μόνο τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας αλλά και τον λαό, καθώς αναμένεται να αλλάξει την οικονομία της χώρας. Οι Brexiteers, όπως ονομάζονται οι υποστηρικτές του διαζυγίου, ισχυρίζονται πως η αποχώρηση από την Ε. Ε. θα απελευθερώσει τη χώρα από τις σκληρές πολιτικές της Ένωσης. Οι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί πάλι, φοβούνται πως η αποχώρηση της Βρετανίας θα αποδυναμώσει τη Δύση, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου