Σύμφωνα με την σλοβακική Προεδρία, η άτυπη αυτή συντάντηση των 27 προσδοκά «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».
Καθώς όμως τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα τρία θέματα, κύριο ζητούμενο είναι να υπάρξουν συγκλίσεις. Ήδη κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστελναν με παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου έλεγε ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε» και πρότεινε ανάλογα εργαλεία. Από την άλλη, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμιζε στη Le Monde, ότι το χειρότερο για την Μπρατισλάβα θα είναι να μη βγει κανένα αποτέλεσμα.
demo βιογραφικο
παραξενα ονοματα καταστηματων
Η προσέγγιση, στα ζητήματα αυτά, των Αθηνών έχει - σύμφωνα με το ΑΠΕ - στη βάση της τις θέσεις που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν με τη Διακήρυξή τους οι 7 ηγέτες του Μεσογειακού Νότου την περασμένη Παρασκευή - και τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην Άγκελα Μέρκελ στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία - προστίθενται όμως και νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα:
λας βεγκας
Ασφάλεια-Άμυνα
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.
Επισημαίνεται ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Αθήνα, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ότι σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και - το πιο σημαντικό - αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου